מהי אכילה מודעת?
אכילה מודעת הינה אכילה הנובעת מתחושת רעב ומופסקת בעקבות תחושת שובע. כאשר אדם אוכל באופן מודע, סביר להניח שישמור על משקל תקין. רוב המקרים של עודף משקל מקורם באכילה לא מודעת. אם כן מהי אכילה לא מודעת? זוהי אכילה שאיננה קשורה לתחושות רעב או שובע, היא איננה נובעת מצורך גופני אלא מצרכים אחרים.
מרבית התינוקות נולדים עם מנגנון של רעב ושובע, הם בוכים בשעת רעב ומפסיקים לבכות לאחר שהם חשים שובע. אולם, לאורך השנים מתקלקל המנגנון הטבעי הזה בשל סיבות רבות והאכילה מפסיקה להיות מודעת.
כיצד ניתן לפתח אכילה מודעת?
המפתח לאכילה מודעת הינו מעבר מהתמקדות באכילה להתמקדות במודעות. רוב האנשים המעוניינים להפחית ממשקלם מתמקדים באכילה עצמה, הם מבקשים לדעת: מה לאכול, כמה לאכול ומתי לאכול? הם מתעסקים בספירת קלוריות או נקודות, בודקים אחוזי שומן ועוד.. הרכבי המזון וערכיו הם נושאים חשובים שאינני מקלה בהם ראש, אולם כל עוד ההתמקדות היא באוכל לא תתפתח מודעות.
על מנת להשיג אכילה מודעת יש להתמקד בגורמים לאכילה במקום במזון עצמו. בפעם הבאה שאתם אוכלים, בדקו עם עצמכם מה גרם לכם לאכול. כאשר עושים דיאטה מנהלים יומן אכילה, הכולל את כל המזון שאוכלים לאורך כל שעות היום, אני מציעה לנהל יומן הכולל את כל הרגשות או המחשבות שגרמו לאכילה. מי שינהל יומן כזה ברצינות ובכנות יגלה שברוב המקרים מדובר ברגשות קשים כמו: אכזבה, תסכול, כעס, אשמה, פחד ועוד.. האוכל מאפשר לברוח מהתמודדות עם רגשות אלו ומהווה פיצוי לתחושות הלא נעימות. בפעם הבאה שאתם ניגשים למקרר או למזווה, שימו לב אילו רגשות מפעילים אתכם, מתי הם מופיעים וכיצד הם משפיעים עליכם. לאחר שתפתחו מודעות לרגשות הגורמים לאכילה, תוכלו לבחור האם לאכול או לעשות פעילות אחרת, יתכן שתבחרו לצאת לסיבוב באוויר הצח, להתקשר לחברה טובה או לחטוף תנומה קצרה. הכינו רשימה של פעולות אלטרנטיביות לאכילה בכדי להגדיל את אפשרויות הבחירה שלכם, הבחירה עצמה כבר תשפר את מצב רוחכם.
אכילה מודעת מאפשרת להפחית את העיסוק באוכל ולהעביר את תשומת הלב אל העיקר, אל עצמכם: לצרכים, לרגשות ולחלומות שלכם.
סמדר אפרת M.S.W
טיפול באלרגיות ובהתמכרויות
מנחה בכירה בדמיון מודרך ו-NLP
050-9713233